Finansų rinkos svyruoja: kaip elgtis kaupiantiems per gyvybės draudimą?

Gyvybės draudimas, augimas, prognozė

Finansų rinkos svyruoja: kaip elgtis kaupiantiems per gyvybės draudimą?

Gyvybės draudimas yra trečiosios pensijų pakopos dalis, leidžianti gyventojams senatvei kaupti papildomai. Per gyvybės draudimą dažnai kaupia žmonės, kurie neturi didesnės investavimo patirties. Rinkų svyravimai, stebimi nuo karo Ukrainoje pradžios, mažiau patyrusius investuotojus verčia sunerimti, kaip geriausia elgtis gyventojams, kaupiantiems per gyvybės draudimą.

Jeigu į šį klausimą reiktų atsakyti keliais žodžiais, atsakyčiau taip – gyventojams, kaupiantiems per gyvybės draudimą, šiuo metu patartina nedaryti nieko. Žinoma, matant raudonas eilutes, nedaryti nieko gali būti nelengva, tačiau patyrę investuotojai žino, kad, kaupiant ir investuojant ilgesnį laiką, reikia kantrybės.

Rinkų kritimas leidžia uždirbti, todėl patyrę investuotojai įprastai laikosi taisyklės, kad, akcijų rinkoms krintant, kaip tik geriausias laikas jas pirkti, tikintis uždirbti iš kainų pokyčio ateityje.

Mūsų gyvybės draudimo bendrovės per pastaruosius dvidešimt metų yra patyrusios ne vieną didelį finansų rinkų kritimą, tarp jų ir įsimintiną 2008-2009 metų pasaulinę ekonomikos krizę, ir rinkų kritimą 2020 metų pavasarį per pirmąją COVID-19 bangą. Naudojantis rinkos galimybėmis joms nukritus, mūsų bendrovėms pavyko uždirbti solidžią vertę klientams, nes rinkoms krintant pigiau įsigyti vertybiniai popieriai rinkoms atsigavus auga sparčiau nei įsigyti augimo periodu.

Todėl rinkų svyravimus geriausia tiesiog kantriai išlaukti, toliau mokėti periodines draudimo įmokas. Turint finansinių galimybių, galima įmokėti papildomų draudimo įmokų ir tokiu būdu už santykinai mažesnę kainą įsigyti daugiau investicinių vienetų.

Jeigu vis dėlto kiltų noras imtis kokių nors veiksmų dėl savo gyvybės draudimo sutarties, primygtinai rekomenduojame pirmiausia kreipkis į savo draudimo bendrovę ir pasitarti su specialistais. Ilgai ir nuosekliai kaupiant, pasirinkus tinkamiausią pagal savo amžių investavimo strategiją, galima sukaupti pakankamai lėšų senatvei.

Be to, gyventojams, turintiems gyvybės draudimo sutartis, visada rekomenduojama atsižvelgti į infliacijos faktorių ir reguliariai indeksuoti draudimo sumas bei įmokas gyvybės draudimo bendrovės pasiūlytu procentu.

Giedrius Rimša, Lietuvos gyvybės draudimo įmonių asociacijos prezidentas