Vaiko pinigus galima taupyti vaikų ateičiai: praktiniai patarimai tėvams

taupymas vaiko pinigai

Vaiko pinigus galima taupyti vaikų ateičiai: praktiniai patarimai tėvams

Ne paslaptis, kad studijų ir profesinės karjeros pradžia jaunuoliams ir jų tėvams sukelia daugiau ar mažiau streso. Siekiant jo išvengti, naudinga užtikrinti finansinį stabilumą kaupiant lėšas ateičiai, ir vienas įprasčiausių būdų tai padaryti yra gyvybės draudimas. Kaupti pinigus vaiko ateičiai verta nuo gimimo iki vaikui sueina pilnametystė.

Vienas iš daugelio galimų šaltinių kaupimui gali būti universali išmoka vaikui, arba vadinamieji vaiko pinigai. Dabar valstybė vienam vaikui moka 60 eurų per mėnesį, o jeigu bus patvirtintas kitų metų valstybės biudžetas, ši suma augs iki 70 eurų per mėnesį. Ne vienai šeimai tai gali tapti dar viena svaria paskata pradėti kaupti vaikų ateičiai.

Gyvybės draudimas saugo kaupiamus vaiko pinigus nuo nuvertėjimo

Taupyti vaiko pinigus galima ir neinvestuojant. Ilgai kaupiant, vis tiek bus sukaupta gana solidi suma. Jei kaupimo periodu tų pačių valstybės kiekvieną mėnesį vaikui šiuo metu mokamų 60 eurų tėvai niekur neinvestuotų, o tik atidėtų, tai per 18 metų tėvai vaiko ateičiai sutaupytų beveik 13 tūkst. eurų. Tačiau tikėtina, kad per tiek metų ekonominė padėtis gerės, kils pragyvenimo lygis, atlyginimai ir kartu infliacija, todėl sukaupta suma nuvertės.

Tam, kad vaikų ateičiai skirti pinigai būtų apsaugoti nuo infliacijos, verta juos nukreipti į investicinį gyvybės draudimą. Kaip pavyzdį vėl imkime šiuo metu valstybės vienam vaikui mokamus 60 eurų, jei vaikas auga ne daugiavaikėje šeimoje. Sukaupta suma priklausys nuo investavimo rezultatų, tačiau, atsižvelgiant į pastarųjų metų investavimo rezultatus, jei vaikui dabar vieneri metai ir bus kaupiama 17 metų, galima tikėtis sukaupti 17 tūkst. eurų.

Jei šiuo metu finansinės šeimos galimybės neleidžia atidėti vaiko ateičiai didesnės sumos, galima kaupti mažesnes sumas. Net pasirinkus nedidelę įmoką, bet tai darant reguliariai ir ilgą laikotarpį, ateityje vaiko lauks solidi suma. Pavyzdžiui, jei pasirinkę investicinį gyvybės draudimą mokėsite kiekvieną mėnesį 30 eurų įmoką, tikėtina, kad po 17 metų jūsų vaikui, atsižvelgiant į pastarųjų metu investavimo rezultatus, priklausys daugiau nei 8 tūkst. eurų išmoka. Norėdami padidinti kaupiamą sumą, bet kada galite padidinti mėnesio draudimo įmoką, o jei patiriate finansinių sunkumų – patarina neskubėti nutraukinėti sutarties ir pasikonsultuoti su gyvybės draudimo specialistais bei ieškoti bendrų sprendimų.

Galima susigrąžinti dalį pajamų mokesčio

Tėvai, sudarę  vaikams gyvybės draudimo sutartis, deklaruodami pajamas gali susigrąžinti dalį pajamų mokesčio. Šiuo metu Valstybė skatina pasinaudoti šia galimybe ir leidžia susigrąžinti iki 300 eurų nuo per metus įmokėtų draudimo įmokų, kuriuos galima skirti ir tolimesniam investavimui.

Taip pat verta žinoti, kad išmokos neapmokestinamos, jeigu sutartis galioja ne mažiau kaip 10 metų, o pinigai atsiimami po to, kai vaikas sulaukia pilnametystės.

Galima pasirinkti, kuri investavimo kryptis tinkamesnė

Sudarydami gyvybės draudimo sutartį, atkreipkite dėmesį į jūsų pinigų investavimo kryptį. Visada galite pasirinkti, kuri investavimo kryptis jums tinkamesnė – rizikinga ar mažos rizikos. Rizikingai krypčiai būdingi dideli vertės svyravimai, bet galima tikėtis didesnio pelno. Mažos rizikos kryptims būdingi nedideli investicijų vertės svyravimai ir nedidelis, bet gana stabilus pelnas. Renkantis didesnę riziką, verta investuoti ilgesniam laikotarpiui. Visada verta pasitarti su konsultantu, kuris, išklausęs lūkesčius, patars, kaip nustatyti, kokia investavimo rizika jums priimtina, ir padės pasirinkti tinkamiausią investavimo kryptį. Pasirinktą investavimo kryptį prireikus galima nemokamai keisti visą sutarties laikotarpį.

Sukauptas kapitalas palengvins vaiko savarankiško gyvenimo pradžią. Leiskite vaikui svajoti ir vėliau svajones pildyti pasirinkus studijų kryptį negalvojant apie finansinius sunkumus – mokamas studijas Lietuvoje ar užsienyje, pragyvenimui ar kitiems tikslams įgyvendinti.