Pensijų anuitetų monopolizavimas „Sodroje“ gali prieštarauti Konstitucijai ir ES teisei. Prašo Konkurencijos tarybos išaiškinimo

Pensijų anuitetų monopolizavimas „Sodroje“ gali prieštarauti Konstitucijai ir ES teisei. Prašo Konkurencijos tarybos išaiškinimo

Pensijų reformoje siūlomas monopolinių teisių suteikimas „Sodrai“, tik jai vienai paliekant teisę teikti pensijų anuitetų paslaugą, gali prieštarauti konkurenciją apibrėžiantiems įstatymams, atkreipia dėmesį teisininkai. Gyvybės draudimo įmonių asociacija kreipėsi į Konkurencijos tarybą, prašydama atlikti Pensijų kaupimo įstatymo projekto ekspertizę bei Seimui ir Vyriausybei pateikti išvadas dėl šių teisės aktų poveikio konkurencijai.

Šiuo metu Lietuvoje pensijų anuitetų paslaugas teikia trys bendrovės. Dar viena bendrovė buvo pasirengusi pradėti teikti tokias paslaugas, tačiau dėl neaiškios politinės situacijos kol kas tokių planų atsisakė. Keičiamuose pensijų kaupimo įstatymuose siūloma nuo 2020 m. sausio 1 d. uždrausti visoms kitoms bendrovėms teikti pensijų anuitetus, tokią teisę paliekant vienintelei valstybės valdomai „Sodrai“.

„Pagal šiuo metu galiojančius konkurenciją apibrėžiančius įstatymus ir teismų praktiką, toks valstybės įsikišimas yra nepateisinamas ir nebūtinas. Todėl ir kreipėmės į Konkurencijos tarybą išaiškinimo, kad vėliau nereiktų taisyti jau priimtų įstatymų“, – sako Artūras Bakšinskas, Lietuvos gyvybės draudimo įmonių asociacijos prezidentas.

Gali prieštarauti įstatymams

„Konstitucijos 46 straipsnyje įtvirtinta, kad Lietuvos ūkis grindžiamas privačios nuosavybės teise ir iniciatyva, o dirbtinai monopolizuoti rinką draudžiama. Šiuo atveju Lietuvoje veikia bent kelios privačios įmonės, siūlančios pensijų anuitetų paslaugas, todėl kyla rimtų abejonių ar šios rinkos nacionalizavimas neprieštarauja Konstitucijai“, – sako konkurencijos teisės ekspertas, advokatų kontoros „Glimstedt“ partneris Andrius Ivanauskas.

Pasak teisininko, tikėtina, kad siūlomas reguliavimas prieštarautų ir Europos Sąjungos (ES) teisei.

„ES sutarties 106 straipsnis draudžia valstybėms priimti teisės aktus, ginančius valstybinius subjektus, jei tokiu būdu iškraipoma konkurencija. Šiuo atveju konkurencijos sutrikdymas būtų akivaizdus, kadangi iki šiol veikusi privati rinka būtų užgniaužta“, – teigia ekspertas.

Jei pabrangs, nesužinosime

Asociacija siūlo palikti konkurenciją pensijų anuitetų rinkoje, kad gyventojai turėtų galimybę rinktis.

„Jei valstybė mato būtinybę įsitraukti į pensijų anuitetų teikimą, ji neturėtų sau sukurti išskirtinių monopolinių sąlygų, uždrausdama tai daryti kitiems. Tegul tuomet konkuruoja rinkoje kartu su jau esamais žaidėjais – tuomet ir gyventojams bus galimybė pasirinkti naudingiausią pensijų anuiteto teikėją, ir bus išsaugota konkurencija rinkoje, garantuojanti didžiausią įmanomą efektyvumą“, – sako A. Bakšinskas.

Pasak asociacijos vadovo, gyventojai jau matė ne vieną pavyzdį, kai privilegijuotas paslaugų teikėjas nesusiduria su konkurenciniu spaudimu, tuomet ilgainiui kyla reali grėsmė, kad jis pradės teikti prastesnės kokybės paslaugas, apribos jų kiekius ar pakels kainą.

„Kai pensijų anuitetus teiks tik valstybinė „Sodra“, niekas negalės žinoti, kad paslauga pabrango, nes paprasčiausiai nebus su kuo palyginti. Taip pat vieną monopolinį paslaugų teikėją valstybė turi reguliuoti, kaip kad šiuo metu yra šilumos ūkyje, kurį prižiūri Kainų ir energetikos kontrolės komisija, o tokios įstaigos išlaikymas dar labiau didina biurokratinį aparatą ir reikalauja papildomų valstybės išlaidų, todėl gyventojams tai tikrai yra nenaudinga“, – pabrėžia A. Bakšinskas.