Prasidėjo pajamų deklaravimas: svarbi žinia apsidraudusiems

Lietuvoje prasidėjo gyventojų pajamų deklaravimas, kuris yra aktualus ir maždaug 400 tūkst. gyventojų, apsidraudusių gyvybės draudimu. Draudikai informuoja, į ką šiemet reikėtų atkreipti dėmesį dėl Gyventojų pajamų mokesčio (GPM) įstatymo pakeitimų, įsigaliojusių nuo 2017 m. sausio 1 d.

Valstybinė mokesčių inspekcija elektroninėje deklaravimo sistemoje paskelbė preliminarias deklaracijas – pirmieji gyventojai jau deklaruoja pajamas.

Lietuvos gyvybės draudimo įmonių asociacijos (LGDĮA) prezidentas Artūras Bakšinskas primena, kad gyvybės draudimo sutartis sudarę gyventojai deklaravę pajamas gali pasinaudoti valstybės skatinimu – susigrąžinti dalį GPM nuo sumokėtų gyvybės draudimo įmokų. Taip valstybė skatina gyventojus papildomai kaupti savo pensijai, juodai dienai bei vaikų ateičiai.

A.Bakšinskas atkreipia dėmesį, kad šie metai yra paskutiniai, kai gyvybės draudimo sutartis turintys gyventojai, deklaravę pajamas už praėjusius metus, dar gali atgauti dalį mokesčių netaikant lubų, kurias Seimas įvedė Naujųjų išvakarėse priimdamas GPM įstatymo pataisas.

„Norime informuoti gyventojus, kad šiemet deklaruojantiems pajamas už 2016 metus gyvybės draudimo įmokų lubos taikomos dar nebus – susigrąžinama mokesčių dalis dar bus skaičiuojama remiantis ankstesne tvarka“, – pažymi LGDĮA prezidentas.

Pasak jo, tai aktuali žinia daugeliui gyventojų, kurie po paskutinių Seimo sprendimų yra šiek tiek sutrikę ir nėra iki galo tikri, kokią dalį gyvybės draudimo įmokų šiemet galės susigrąžinti.

„Informacija žiniasklaidoje šiuo klausimu buvo prieštaringa, todėl papildomai informuojame žmones, kad išsklaidytume visas abejones“, – pridūrė LGDĮA prezidentas.

Žinia, valstybei skatinant taupyti ateičiai gyventojai gali susigrąžinti 15 proc. nuo sumokėtų gyvybės draudimo įmokų. Norint pasinaudoti skatinimu, būtina deklaruoti pajamas.

2017 m. sausio 1 d. įsigaliojus GPM įstatymo pataisoms, buvo įvestos lubos maksimaliai susigrąžinamai sumai – nuo šiol 15 proc. GPM bus galima susigrąžinti nuo bendros gyvybės draudimo įmokų bei įmokų į trečiosios pakopos pensijų fondus sumos (šias įmokas sumuojant), neviršijančios 2000 eurų per metus. Kitaip tariant, maksimali GPM suma, kurią bus galima susigrąžinti valstybei skatinant gyventojus taupyti ateičiai bei juodai dienai, negalės viršyti 300 eurų per metus. Taip pat išliko ir ankstesnis apribojimas – bendra visų leidžiamų atskaitymų (gyvybės draudimo ir pensijų fondų įmokų, mokėjimų už studijas, būsto paskolų palūkanų) suma neturi viršyti 25 proc. asmens apmokestinamųjų pajamų.

Įstatymo pakeitimus pernai gruodį Seimas priėmė atgaline data – 2000 eurų lubos bus taikomos ne tik naujoms, bet ir iki įstatymo priėmimo sudarytoms gyvybės draudimo sutartims. LGDĮA tai vertina kaip dalies klientų teisėtų lūkesčių pažeidimą.

Tiesa, A.Bakšinskas dar kartą pažymi: visus šiuos pakeitimus apsidraudusieji pajus tik kitąmet –  kai bus deklaruojamos pajamos už 2017 metus.

Lietuvos banko duomenimis, 2016 m. gyvybės draudimo rinka Lietuvoje augo 4,6 proc. – iki 246,7 mln. EUR. Tokius rezultatus lėmė augantis gyventojų pasitikėjimas gyvybės draudimu bei ketinimai naikinti mokestinį skatinimą kaupimui, kurių buvo atsisakyta paskutinę akimirką apsiribojant 2000 eurų lubų įvedimu.

Pasak A.Bakšinsko, šis valstybės skatinimas Lietuvos žmonėms yra didelė paskata rūpintis savo ir savo artimųjų finansine gerove. Be to, tai naudinga ir valstybei, nes kuo daugiau Lietuvoje bus savo finansine ateitimi savarankiškai besirūpinančių žmonių, tuo mažesnė socialinė našta teks valstybės biudžetui.