Lietuvos gyvybės draudimo įmonės pasisako už skaidrią rinkos plėtrą

Lietuvos gyvybės draudimo įmonių asociacija, komentuodama Lietuvos banko inicijuotą LR Draudimo įstatymo pakeitimo projektą, palaiko rinkos skaidrinimo idėją ir skatina nepamiršti proporcingumo.

„Suprantame ir palaikome Lietuvos banko iniciatyvą siekti, kad finansinių paslaugų rinka būtų kuo skaidresnė. Jei gyventojams bus aišku, kaip veikia rinka ir kokius produktus ji siūlo, tai neabejotinai padės užsitikrinti tvarų ir skaidrų rinkos vystymąsi“, – sako Lietuvos gyvybės draudimo įmonių asociacijos valdybos pirmininkė Rasa Vasilienė-Vasiliauskienė.

Vis dėlto iš Lietuvos banko pranešimo galima daryti išvadą, kad numatomas pakankamai griežtas paslaugų sandaros, kainodaros reguliavimas. Pasak asociacijos valdybos pirmininkės, čia svarbiausia išlaikyti proporcingumo principą.

„Rinkos reguliavimas turi būti proporcingas tikslams, objektyviai pagrįstas, adekvatus rinkos išsivystymui. Gyvybės draudimo, ilgalaikio taupymo skvarba Lietuvoje yra dar labai žema, ne tik palyginus su gilias tradicijas turinčiomis Europos valstybėmis, bet ir su posovietinėmis šalimis. Jei atlyginimai Didžiojoje Britanijoje, Vokietijoje, Švedijoje yra didesni už Lietuvos gyventojo 5-6 kartus, tai jų per metus sumokėtos gyvybės draudimo įmokos skiriasi 20-40 kartų. Todėl ne mažiau svarbu kalbėti ir šviesti visuomenę apie gyvybės draudimo teikiamą naudą ir saugumą, šioje srityje taip pat matytume svarbų Lietuvos banko vaidmenį“, – teigia R. Vasilienė-Vasiliauskienė.

Ji taip pat pažymi, kad intensyvios diskusijos dėl finansinio sektoriaus reguliavimo ir vienodos investuotojų apsaugos užtikrinimo ES vyksta jau kuris laikas. „Pritariame, kad vartotojo apsauga yra svarbiausia, bet mažiau išsivysčiusioje rinkoje reguliavimas neturėtų būti griežtesnis už ES teisės aktų nuostatas“, – sako R. Vasilienė-Vasiliauskienė.

Asociacija išanalizuos pateiktą gyvybės draudimo įstatymo projektą ir aktyviai dalyvaus diskusijose dėl tinkamiausio sprendimo užtikrinti efektyvesnį rinkos reguliavimą suradimo.

„Skaidri ir gyvybinga rinka yra visų jos dalyvių, tiek klientų, tiek įmonių, tiek rinką reguliuojančio Lietuvos banko bendras interesas. Taigi mūsų kryptis yra ta pati, o kaip ten atsidursime, yra daug galimų kelių. Vieni ilgesni, kiti trumpesni – reikia rasti optimalų sprendimą“, – pabrėžia Gyvybės draudimo įmonių asociacijos valdybos pirmininkė R. Vasilienė-Vasiliauskienė.

Lietuvos gyvybės draudimo įmonių asociacija vienija aštuonias Lietuvos bei kitas ES valstybių narių gyvybės draudimo įmones, veiklą vykdančias per filialus Lietuvoje. Asociacijos nariai yra „Aviva Lietuva“, „Bonum Publicum“, „Compensa Life“, „ERGO Life“,  „Mandatum Life“, „PZU Lietuva gyvybės draudimas“, „SEB gyvybės draudimas“, „Swedbank Life“.