Gyvybės draudikai vasarą ragina gyventojus būti atsargesnius

Gyvybės draudikai vasarą ragina gyventojus būti atsargesnius

Higienos instituto Sveikatos informacijos centro duomenimis, 2011 metų birželio-rugpjūčio mėnesiais dėl išorinių priežasčių, tokių kaip transporto įvykiai, nukritimai, paskendimai, Lietuvoje mirė 928 žmonės – t.y. kiekvieną vasaros savaitę tokie įvykiai nusinešė apie 77 žmonių gyvybes. Lietuvos gyvybės draudimo įmonių asociacija (LGDĮA) pastebi, kad vasaros mėnesiais gyventojai sudaro ir kiek daugiau nei kitais metų laikais – apie 27 proc. – visų rizikinio gyvybės draudimo sutarčių bei ragina šiuo laikotarpiu būti atsargesnius.

Praėjusiais metais dėl išorinių priežasčių iš viso Lietuvoje mirė 3720 gyventojų. Palyginti su kitais tų pačių metų mėnesiais, mirčių dėl šių priežasčių skaičius birželį – rugpjūtį išaugo apie 5 proc.

Pasak Vilniaus psichoterapijos ir psichoanalizės centro psichologės Daivos Balčiūnienės, vasarą išaugantį mirčių dėl nelaimingų atsitikimų skaičių sąlygoja tai, kad šiuo metų laiku žmonės aktyviai ilsisi prie vandens telkinių,  pramogauja gamtoje, kur padidėja tikimybė nukentėti.

„Dažnesnius nelaimingus atsitikimus vasarą nulemia ir taip vadinamas „grupinis“ elgesys, kai neapgalvotas vieno žmogaus veiksmas užkrečia juo sekti ir kitus. Toks elgesys dažnai pastebimas maudantis vandens telkiniuose ar vairuojant, o jo pasekmės būna nenuspėjamos“, teigia D. Balčiūnienė.

Pasak LGDĮA prezidento Artūro Bakšinsko, gyvybės draudimo bendrovės pastebi, kad vasaros metu gyventojai draudžiasi šiek tiek dažniau, tačiau pažymi, kad gyvybės draudimas dažniau pasirenkamas kaip visapusiška apsauga, kuriai sezoniškumas įtakos nedaro.

„Praėjusiais metais vasaros laikotarpiu buvo sudaryta apie 4,5 tūkst. rizikinio gyvybės draudimo sutarčių – kiek daugiau nei įprastai kitais metų laikais, tačiau kitų gyvybės draudimo rūšių sutarčių sudarymo skaičius vasarą neaugo. Darome prielaidą, kad taip yra todėl, jog gyvybės draudimą gyventojai renkasi kaip visapusišką apsaugą – t.y. ne tik nelaimingų atsitikimų, bet ir ligų atvejais, kurios sudaro didesnę – apie 85 proc. – mūsų šalies gyventojų mirties priežasčių dalį. Taip pat dalis gyventojų pasirenka gyvybės draudimą su kaupimu senatvei arba vaikų ateičiai, kurio aktualumas nepriklauso nuo metų laiko“, pasakoja A. Bakšinskas.

Anot jo, draudžiantis gyvybės draudimu ir renkantis papildomų rizikų – nelaimingų atsitikimų, kritinių ligų, traumų ar neįgalumo – draudimą, svarbu apgalvoti, kokią draudimo sumą pasirinkti, kadangi nelaimės, nesibaigiančios mirtimi, taip pat pridaro tiek moralinės žalos, tiek finansinių nuostolių.

„Dažnai patyręs nelaimingą atsitikimą asmuo ne tik turi „kompensuoti“ jo sukeltas pasekmes – kaulų lūžių, nudegimų, ar kitų traumų – gydymą, bet ir kurį laiką tampa nedarbingas. Būtent todėl svarbu tiek draudžiantis gyvybės, tiek papildomų rizikų draudimu, tinkamai pasirinkti draudimo sumą, kuri priklauso nuo gaunamų pajamų, finansinių įsipareigojimų bei artimųjų, turėsiančių išgyventi apsidraudusiojo mirties ar nelaimingo atsitikimo atveju“, – pataria A. Bakšinskas.

2011 metais LGDĮA priklausančios gyvybės draudimo bendrovės gyventojams pagal draudžiamuosius įvykius iš viso išmokėjo 35,1 mln. Lt siekiančią sumą.

Siekiant išvengti nelaimingų atsitikimų vasaros metu raginama atsargiai elgtis vandens telkiniuose: nemokantiems plaukti nebristi į vandenį aukščiau juosmens, nesimaudyti išgėrus alkoholio, sočiai pavalgius ar pervargus, lyjant lietui, griaudžiant perkūnijai ar sutemus. Taip pat prie vandens telkinių nepalikti vaikų be priežiūros, neleisti jiems vieniems plaukioti ant pripučiamų žaislų ar čiužinių.

Vasarą, kaip ir bet kuriuo metų laiku, draudžiama sėsti prie vairo išgėrus, nes šiltuoju metų sezonu net ir mažas alkoholio kiekis dėl karščio gali sulėtinti reakciją ir tapti skaudžių nelaimių priežastimi. Taip pat patariama visuomet segėti saugos diržą, vaikus sodinti tik specialiai tam pritaikytose kėdutėse.

Lietuvos gyvybės draudimo įmonių asociacija vienija 10 Lietuvos gyvybės draudimo įmonių bei kitų Europos Sąjungos valstybių narių gyvybės draudimo įmonių, veiklą vykdančių per filialus Lietuvoje. Asociacijai priklauso: „Ergo Life“, „Swedbank Life“, „SEB gyvybės draudimas“, „Bonum Publicum“, „Mandatum Life“, „PZU Lietuva gyvybės draudimas“, „Aviva Lietuva“, „Compensa Life“, „MetLife Amplico“ ir „Nordea Life“.