Gyvybės draudikai: rinkos augimą šiemet skatins investavimo priemonių poreikis

Lietuvoje per 2012 metus gyvybės draudimo bendrovės pasirašė įmokų už 574,7 mln. litų – tai yra 2,5 proc. daugiau nei per 2011 metus. Šiemet rinkos augimas turėtų įsibėgėti iki 2,5 – 3 proc., prognozuoja Lietuvos gyvybės draudimo įmonių asociacija (LGDĮA). Ši perspektyva remiasi Lietuvos ekonomikai prognozuojamu vienu sparčiausiu augimu Europos Sąjungoje bei augančiu gyventojų poreikiu kaupti ir investuoti turimas lėšas.

Praėjusiais metais gyventojams buvo išmokėta rekordiškai daug – 390,1 mln. Lt išmokų. Tai yra 15,7 proc. daugiau nei 2011 metais.

„Pirmaisiais 2012 metų ketvirčiais buvo juntamas žmonių nenoras patikėti savo pinigus finansinėms institucijoms – tai buvo banko „Snoras“ veiklos sustabdymo pasekmė. Tačiau su laiku pasitikėjimas į rinką sugrįžo ir metus ji baigė ne tik sparčiu įmokų kilimu, pralenkusiu fiksuotą Estijoje, bet ir klientams išmokėtų sumų rekordais. Rekordinę išmokų sumą 2012 metais daugiausia lėmė prieš dešimtmetį pasirašytos gyvybės draudimo sutartys. Išmokas gavę klientai dar sykį galėjo įsitikinti, kad gyvybės draudimas yra ne tik priemonė saugumui užtikrinti nelaimės atveju, bet ir įrankis finansinei grąžai gauti”, – teigia LGDĮA prezidentas Artūras Bakšinskas.

2012 metais gyvybės draudimo rinkoje buvo pasirašyta 403,4 mln. Lt investicinio gyvybės draudimo įmokų, kurių suma, palyginti su 2011 metais, išaugo 1,9 proc. Tradicinio gyvybės draudimo grupė pagal pasirašytas įmokas pernai augo 8,1 proc. ir sudarė 165,4 mln. Lt. Sparčiausias augimas – 13,3 proc. – pernai užfiksuotas draudimo mirties atvejui grupėje, kurios pasirašytų įmokų suma sudarė daugiau nei 22 mln. Lt.

Rinkos augimas išliks stabilus

LGDĮA prognozuoja, kad šiemet gyvybės draudimo poreikis šalyje turėtų augti ne mažiau nei praėjusiais metais, t.y. 2,5-3 proc.

“Lietuvos ekonomikai šiemet prognozuojamas vienas sparčiausių ekonomikos augimų Europos Sąjungoje. Kartu su kylančia ekonomika didėja ir dalies žmonių pajamos, jiems atsiranda daugiau disponavimui skirtų lėšų. Be to, gyventojai tampa labiau išprusę ir supranta, kad pinigus verta investuoti, o ne laikyti namuose. Kadangi indėlių palūkanos yra labai žemos, tiek patys žmonės ieško patrauklesnių investavimo būdų, tiek ir gyvybės draudimo bendrovės gyventojams pristato alternatyvias kaupimo priemones”, – sako A. Bakšinskas.

Pasak pasaulinės Šveicarijos draudimo kompanijos „SwissRe“ prognozių, 2013 m. Rytų ir Vidurio Europos gyvybės draudimo rinkos laukia nuosaikus augimas, kuriam įtakos turės ir tvyranti įtampa euro zonoje.

Lietuvos gyvybės draudimo įmonių asociacija vienija 9-as Lietuvos gyvybės draudimo įmones bei kitas Europos Sąjungos valstybių narių gyvybės draudimo įmones, veiklą vykdančias per filialus Lietuvoje. Asociacijai priklauso: „Ergo Life“, „Swedbank Life“, „SEB gyvybės draudimas“, „Bonum Publicum“, „Mandatum Life“, „PZU Lietuva gyvybės draudimas“, „Aviva Lietuva“, „Compensa Life“, „MetLife Amplico“.