Neramumai rinkose mažiausiai paveiks investuojančius periodiškai ir ilgam

Praėjusių metų pasaulio ekonomikos ir finansų rinkas užklupę neramumai šiemet mažiausiai paveiks tuos, kurie kaups lėšas nuosekliai, periodiškai ir ilgą laiką, sako Lietuvos gyvybės draudimo įmonių asociacijos atstovai. Specialistai gyvybės draudimo klientams pataria nusistatyti aiškius ir į ilgalaikę perspektyvą orientuotus taupymo terminus bei tikslus.

„2008-ieji buvo vieni sudėtingiausių metų pasaulio ekonomikai ir finansų rinkoms per paskutinius 75-erius metus. Tačiau, kaip rodo patirtis, kiekviena krizė turi pradžią ir pabaigą, be to ekonomikos augimo metai iki šiol trukdavo kur kas ilgiau nei nuosmukiai. Todėl 2008-ųjų patirtį lengviausiai išgyvens tie, kurie investuoja ne spekuliaciniais tikslais, o nuosekliai ir ilgesniam laiko tarpui“, – sako Lietuvos gyvybės draudimo įmonių asociacijos prezidentas Artūras Bakšinskas.

Pasak jo, sunkmečio metu nepatartina sprendimus priimti neapgalvotai. „Mesti viską ir parduoti turimus investicinius vienetus, nutraukiant investicinio gyvybės draudimo sutartį, šiandien reikštų negrįžtamai prarasti lėšas. O tiems, kurie investuoja periodiškai, šiandieninė situacija kartu yra ir galimybių metas, nes investicinius vienetus dabar galima įsigyti gerokai pigiau nei prieš metus ar dvejus. Rinkoms vėl pradėjus kilti šių finansinių neramumų metu sumokėtos įmokos užtikrintų didesnę grąžą ir per trumpesnį laiką kompensuotų nuostolius“, – sako A.Bakšinskas.

Ilgalaikis taupymas bei investavimas ne tik leidžia amortizuoti rinkų kritimus, bet ir yra skatinamas valstybės. „Nuo šių metų įsigaliojus naujiems įstatymams, lėšas gyvybės draudimui yra itin naudinga kaupti mažiausiai iki 55 metų amžiaus bei ne trumpiau nei 5 metus. Tokiu atveju, pasibaigus gyvybės draudimo sutarčiai, net jei gyventojas naudojosi pajamų mokesčio lengvata, jokių mokesčių valstybei mokėti nereikės“, – sako asociacijos prezidentas A. Bakšinskas.

Specialistai teigia, kad finansų rinkos pradeda augti kiek anksčiau nei ekonomika, todėl prognozuoja, kad rinkos gali pradėti atsigauti antroje 2009 metų pusėje.„

Lietuvos gyvybės draudimo įmonių asociacija pradėjo veiklą 2002-aisiais. Asociacija šiuo metu vienija visas 11 Lietuvoje struktūrizuotai gyvybės draudimo paslaugas teikiančių įmonių.