Akcija „Ir tu gyvensi iš pensijos“ kviečia jaunus žmones susimąstyti apie savo senatvę

Akcija „Ir tu gyvensi iš pensijos“ kviečia jaunus žmones susimąstyti apie savo senatvę

Trečiadienį Vilniuje, kino teatre „Pasaka“, pristatyta akcija „Ir tu gyvensi iš pensijos“. Akcija siekiama priminti dirbantiesiems, atrodytų, visiems gerai žinomą dalyką – visi pasensime ir išeisime į pensiją. Darbingo amžiaus žmonės ir jaunimas kviečiami įsijausti į sudėtingą šiandienos senjorų padėtį, pagalvoti, kaip jiems patiems sektųsi išgyventi dažnai iš labai nedidelių pajamų. 

Lietuvos gyvybės draudimo įmonių asociacijos ir Maltos Ordino Pagalbos Tarnybos organizuotoje akcijoje dalyvaujantys savanoriai pripažino, kad nemažai įprastų dalykų tektų tiesiog atsisakyti, jei šiandien jiems tektų pradėti gyventi iš tiek pajamų, kiek turi mūsų senjorai.

Maistui ir drabužiams 4 kartus mažiau? 

Renginio metu buvo pristatytas pirmasis akcijos siužetas „#1 Maistas ir drabužiai“, kuriame kalbama apie Maltos ordino savanorės senjorės Aldonos Jašinskienės išlaidas maistui ir drabužiams, o į jos padėtį bandė įsijausti atlikėjas, dainų autorius, grupės „Skamp“ narys Vilius Alesius.

„Apie šeimos biudžetą niekada nesusimąstydavau. Gal tai ir nėra visai gerai – būtų gerai planuotis“, – pripažįsta akcijos „Ir tu gyvensi iš pensijos“ dalyvė, 73-ejų pensininkė Aldona. Moteris, kurios darbo stažas – 45 metai, šiuo metu gauna 404 eurų per mėnesį dydžio pensiją. Kaip sako pati Aldona, jos pensija jai atrodo nebloga, tačiau tam tikras išlaidas ji turi apriboti.

Senjorė per mėnesį maistui gali skirti 80–90 eurų sumą, o naujų drabužių išvis neperka – juos tik pasitaiso. „Su batais yra sudėtingiau. Jų reikia naujų, jie nusidėvi, tačiau per trejus metus batams išleidau vos 60 eurų“, – atskleidė ponia Aldona.

Kartu su senjore A. Jašinskiene pirmajame akcijos siužete pasirodęs Vilius maistui ir drabužiams per mėnesį išleidžia kur kas daugiau pinigų – maistui išlaidos siekia 200 eurų, lygiai tokią pat savo biudžeto dalį jis skiria ir naujiems drabužiams.

„Ką aš daryčiau, jeigu drabužiams ir maistui turėčiau 90 eurų? Tektų susiveržti diržus, tačiau tai sunkiai įsivaizduojama, nes reikia pagalvoti ir apie kitus šeimos narius“, – svarstė V. Alesius.

Senjorų padėtis Lietuvoje itin sunki

Maltos Ordino Pagalbos Tarnybos atstovė Julija Staškovskaja patvirtina, kad senjorų padėtis Lietuvoje šiuo metu tikrai nepavydėtina.

„Keliaujame po visą Lietuvą ir matome, kaip gyvena į pensiją išėję žmonės. Jų akys žiba tokiu pat smalsumu kaip studento – jie nori nueiti į vieną kitą koncertą, į teatrą, pagaliau bent kartas nuo karto nusipirkti skanesnio maisto, palepinti save kavinėje. Tačiau senjorų pensijos šiuo metu labai mažos, jiems reikia gerai pasistengti taip išradingai susidėlioti savo finansus, kad iki kito mėnesio lėšų užtektų bent gyvybiniams poreikiams patenkinti. Apie jokias pramogas ar papildomas, neplanuotas išlaidas sau negali būti nė kalbos. Tokio „bandymo išgyventi“ niekaip negalime pavadinti „oria senatve“, – sako pagalbos tarnybos atstovė.

J. Staškovskaja ragina ne tik užjausti, bet ir patiems prisidėti prie pagalbos senoliams: „Savo daugiabučiame name, troleibuse, poliklinikoje ar tiesiog gatvėje apsidairykite aplink ir pamatysite, kiek senyvo amžiaus žmonių jus supa. Daugumai jų tikrai reikia pagalbos – ne tik maisto, drabužių, bet ir neretai brangiai kainuojančių vaistų, pramogų. Raginu visus galinčius prisidėti prie pagalbos senoliams, nelikti abejingais šalia esančiam“.

Būsimų pensininkų padėtis taip pat kelia klausimų

Lietuvos gyvybės draudimo įmonių asociacijos prezidentas Artūras Bakšinskas išreiškė apmaudą ne tik dėl prastos senjorų padėties Lietuvoje, bet ir dėl jaunų žmonių ateities.

„Šiuo metu mūsų demografinės tendencijos yra, švelniai tariant, tikrai nekokios: mažėja gimstamumas, gyventojai emigruoja, todėl prognozuojama, kad po 30 metų vienas dirbantis žmogus turės išlaikyti vieną pensininką. Šiandien vieną pensininką išlaiko maždaug du dirbantys asmenys, – teigė A. Bakšinskas. – Todėl  labai rimtai skatinu visus dirbančiuosius nedelsti ir pradėti galvoti apie tai, kaip reikės gyventi po kelių dešimtmečių, nes būtent jaunystėje reikia pradėti tuo rūpintis“, – pridūrė jis.

Akcija kviečiama susimąstyti apie savo neišvengiamą senatvę

Akcijos „Ir tu gyvensi iš pensijos“ tikslas – atkreipti dirbančių žmonių ir jaunimo dėmesį, kad senatvė – neišvengiama gyvenimo dalis. Tuo tarpu pajamos sulaukus pensinio amžiaus dažniausiai sumažėja, o poreikiai ir norai niekur nedingsta. Todėl labai svarbu susimąstyti, iš ko teks gyventi senatvėje.

Akcijos metu bus sukurta serija vaizdo siužetų, kuriuose pensinio amžiaus žmonės dalinsis savo patirtimi, kiek pinigų jie skiria įvairioms gyvenimo sritims, tokioms kaip sveikatos priežiūra, būsto išlaikymas ar laisvalaikis, o dirbantys žmonės, papasakoję apie savo biudžetą, pabandys paskaičiuoti, kaip jiems sektųsi išgyventi iš tokių lėšų.

„Svarbiausia – kad minties apie senatvę nenustumtume į paraštę, jog apie tai pagalvosiu vėliau. Vakarų pasaulyje tai jau įprasta – apie pensiją pradedama galvoti vos tik susirandamas pirmas stabilus darbas. Mes tokio įpročio neturime dėl istorinės patirties, tačiau to turime išmokti. Tikimės, kad ši akcija paskatins jaunus žmones būti sąmoningesniais“, – sako A. Bakšinskas.

GFOT5617