Daugiau nei 1800 vaikų pasiekė naują Lietuvos rekordą

Daugiau nei 1800 vaikų iš visos Lietuvos pasiekė naują gausiausios vaikų piešinių parodos rekordą. Vaikai piešė saugią vaikystę, o jų piešiniai buvo iškabinti neįprastu būdu – Vingio parke ant medžių ir tarp jų įtemptų virvių.

Praėjusią vasarą sostinės Vingio parke surengta paroda, kurios metu po atviru dangumi buvo eksponuojamas 1861 vaikų piešinys, pripažinta nauju Lietuvos rekordu, pranešė rekordus registruojanti agentūra „Factum“ prie Lietuvos kultūros fondo.

Prisijungę prie Lietuvos gyvybės draudimo įmonių asociacijos (LGDĮA) surengtos akcijos „Saugi vasara“, vaikai iš beveik devyniasdešimties šalies ikimokyklinio ugdymo įstaigų piešė saugią vaikystę ir taip kartu siekė naujo Lietuvos rekordo. Sumanymo tikslas buvo atkreipti visuomenės dėmesį į vaikų saugumo užtikrinimą.

„Džiaugiamės, kad Lietuvos rekordų sąrašą papildė dar vienas gražus rekordas, kurio siekė vaikai iš visos Lietuvos“, – žinią apie registruotą rekordą patvirtino agentūros „Factum“ direktorius Vytautas Navaitis.

Pasak V. Navaičio, naują gausiausios vaikų piešinių parodos rekordą planuojama įtraukti į artimiausią Lietuvos vaikų rekordų knygą. Agentūros „Factum“ vadovo teigimu, popierines vaikų rekordų knygas leidžia tik Danija ir Lietuva – kitos šalys apsiriboja rekordų skelbimu interneto svetainėse. Naujausia Lietuvos vaikų rekordų knyga pasirodė 2015 m., o kitą numatoma leisti po kelerių metų – kai ji bus ženkliai papildyta naujais rekordais.

Kaip sako rekordinę parodą surengusios LGDĮA prezidentas Artūras Bakšinskas, originalios parodos tikslas buvo atkreipti dėmesį į vaikų saugumo problemas – statistika rodo, kad kasmet įvairias traumas patiria kas šeštas vaikas Lietuvoje.

„Vaikų paprašėme nupiešti, kaip jie įsivaizduoja saugią vaikystę. Daugelis piešinių buvo pamokantys: nestovėk po medžiu perkūnijai griaudėjant, nes gali žaibas nutrenkti, nežaisk su ugnimi, saugokis automobilių eidamas per gatvę, – sakė A. Bakšinskas. – Tai reiškia, kad vaikai neblogai supranta, kokie pavojai jų tyko kasdieniame gyvenime, tačiau atsakomybė už saugios aplinkos vaikams sukūrimą pirmiausia tenka mums, suaugusiesiems.“

Kasmet įvairias traumas Lietuvoje patiria daugiau nei 80 tūkst. vaikų. Dažniausios vaikų traumos yra nukritimai, galvos sužalojimai, rankų ir kojų lūžiai, nusideginimai bei nusiplikinimai. Draudikų duomenimis, dauguma vaikų būna neapdrausti, todėl daug šeimų neišgali pasirūpinti tinkama vaiko reabilitacija po traumos – dažnu atveju tai būna per didelė našta šeimos biudžetui.