Svarbūs pokyčiai gyvybės draudime: į ką atkreipti dėmesį dar iki Naujųjų

Jau nuo 2017 metų sausio 1 dienos įsigalioja svarbūs gyventojų pajamų mokesčio (GPM) įstatymo pakeitimai, į kuriuos visiems esamiems gyvybės draudimo klientams – o jų yra arti 400 tūkstančių  – patariama atkreipti dėmesį jau dabar, dar nesulaukus Naujųjų.

2017 m. sausio 1 d. įsigalioja GPM įstatymo pataisos, su kuriomis įsiteisės keletas svarbių naujovių, aktualių ne tik planuojantiems draustis gyvybę, bet ir visiems dabar galiojančias gyvybės draudimo sutartis turintiems gyventojams.

Lietuvos gyvybės draudimo įmonių asociacijos (LGDĮA) prezidentas Artūras Bakšinskas sako, kad gyvybės draudimo bendrovės šiuo metu skiria itin daug dėmesio, kad svarbi informacija apie pokyčius pasiektų visus klientus.

Pataria peržiūrėti sutartis

„Rekomenduojame visiems klientams nelaukiant Naujųjų metų peržiūrėti savo gyvybės draudimo sutartis, o jei kyla klausimų dėl būsimų įstatymo pakeitimų, susisiekti su savo draudimo konsultantu“, – pataria A.Bakšinskas.

Vienas didžiausių pokyčių – nuo šiol GPM bus galima susigrąžinti nuo įmokų sumos, neviršijančios 2000 eurų per metus. Lubos bus taikomos mokantiems gyvybės draudimo įmokas bei kaupiantiems pensiją III pakopos fonduose. Kitaip tariant, maksimali GPM suma, kurią bus galima susigrąžinti valstybei skatinant gyventojus taupyti ateičiai bei juodai dienai, nuo šiol negalės viršyti 300 eurų per metus.

Lubos apims visas gyventojo sumokėtas įmokas už gyvybės draudimą bei į III pakopos pensijų fondus, įskaitant ir atvejus, kai kaupiama savo vaikų ateičiai (t.y. visos įmokos bus sumuojamos).

A.Bakšinskas apgailestavo, kad Seimas neatsižvelgė į gyvybės draudimo sutartis sudariusių žmonių lūkesčius ir lubas nustatė ne tik naujoms, bet ir galiojančioms sutartims.

„Juk esami klientai sudarė sutartis jau žinodami, kad galės susigrąžinti dalį sumokėto GPM ir lubos tam taikomos nebus, tačiau dabar aplinkybės keičiasi“, – atkreipia dėmesį LGDĮA prezidentas.

Būtina atsakingai nuspręsti dėl naudos gavėjo

Kita svarbi naujovė – jei iki šiol naudos gavėjo keitimas neturėjo apdraustajam jokių finansinių pasekmių ir sutarties sudarymo metu buvo tik eilinė papildoma procedūra, tai nuo 2017 m. sausio 1 d. situacija keičiasi: pakeitus naudos gavėją nesilaikant įstatyme numatytų išimčių, bus apmokestinama draudimo išmoka.

„Tokiu atveju nebebus galima pasinaudoti valstybės skatinimu ir atsiimant išmoką teks sumokėti 15 proc. GPM, – pažymi LGDĮA prezidentas A. Bakšinskas. – Iš tiesų mes pastebime, kad kai kurie gyventojai sudarydami sutartis naudos gavėją buvo pasirinkę nelabai įsigilindami, nes žinojo, kad bet kuriuo atveju jį bus galima pakeisti. Atsižvelgiant į tai visiems patariame atsiversti savo sutartis ir gerai apsvarstyti, ar tikrai naudos gavėjas buvo pasirinktas tinkamai.“

A.Bakšinskas priduria, kad jei esant būtinybei naudos gavėjas bus pakeistas dar iki 2017 m. sausio 1-osios arba jei bus pritaikytos įstatyme numatytos išimtys, išmokos apmokestinamos nebus.

Tarp kitų išimčių naujasis įstatymas numato naudos gavėjo keitimą dėl naudos gavėjo mirties arba dėl naudos gavėjo santuokos pabaigos arba pradžios, o taip pat tuo atveju, kai naudos gavėju paskirtas vaikas, įvaikis arba globotinis buvo pakeistas kitu vaiku, įvaikiu arba globotiniu. Visais šiais paminėtais atvejais keičiant naudos gavėją galimybė pasinaudoti valstybės skatinimu ir susigrąžinti sumokėtą GPM išliks.