Gyvybės draudimo rinkose – pirmieji atsigavimo daigai

Lietuvoje gyvybės draudimo bendrovės per antrąjį 2009 m. ketvirtį pasirašė 3,5 proc. daugiau įmokų nei 2009 I ketvirtį. Pasak Lietuvos gyvybės draudimo įmonių asociacijos (LGDĮA) prezidento Artūro Bakšinsko, tai yra pirmieji, nors ir silpni gyvybės draudimo rinkos stabilizavimosi ženklai –  panašus atsitiesimas fiksuojamas ir kitose Europos šalyse bei JAV.

„Lietuvoje 2009 I ketvirtį pasirašomų draudimo įmokų suma sumažėjo 18 proc., tačiau II ketvirčio rezultatai įneša kiek optimizmo – drastiškas rinkos smukimas sustojo ir nors lyginant su praėjusių metų II ketvirčiu apie augimą kalbos dar nėra, tačiau, regis, jau atsispyrėme nuo dugno. Be abejo, viskas priklausys nuo III ketvirčio rezultatų – jie atskleis, ar šis atsitiesimas yra trumpalaikis, ar teigiama tendencija“, – sakė A.Bakšinskas.

Kaimyninėse šalyse stebimi panašūs gyvybės draudimo atsigavimo ženklai. Kaip tvirtina A.Bakšinskas, gyvybės draudimo nuosmukis į Lietuvą     atėjo ketvirčiu vėliau, todėl ir pakilimas fiksuojamas tik dabar. Tuo tarpu kaimyninėje Lenkijoje jau 2009 m. I ketvirtį fiksuotas 11,1 proc. draudimo įmokų augimas, Čekijoje – 4,4 proc., palyginus su tuo pačiu laikotarpiu praėjusiais metais.

Senosios ES narės, kaip pavyzdžiui, Prancūzija ar Didžioji Britanija taip pat 2009 I ketvirtį fiksavo 1-2 proc. draudimo įmokų augimą. Po patirto nuosmukio 2008 m. pabaigoje, šis augimas buvo vertinamas optimistiškai.

JAV draudimo vadybos kompanija „Conning&Co“ prognozuoja, kad šiais metais po patirto nuosmukio taip pat turėtų stabilizuotis Amerikos gyvybės draudimo rinka, o iki 2011 metų – ir padengti pernai patirtus 52 mlrd. JAV dolerių nuostolius.

Pasak A.Bakšinsko, gyvybės draudimo įmokų nuosmukis ekonomikos krizės pradžioje gali būti paaiškinamas  sumažėjusiu gyventojų pasitikėjimo rodikliu, didėjančiu nedarbu,  o taip pat kilusiu nepasitikėjimu finansiniais kaupimo instrumentais.

„Sudarydami gyvybės draudimo sutartis, ypatingai kalbant apie investicinį draudimą, dauguma gyventojų tikėjosi akcijų augimo iki begalybės. Vis dėlto akcijų rinkos yra linkusios svyruoti ir niekas kitas už draudėją nenuspręs kur ir kiek jis turėtų investuoti. Deja, aktyviai savo draudimo portfelį tvarko vos dešimtadalis apsidraudusiųjų ir galime tvirtinti, kad jie jau kompensavo metų pradžioje patirtą nuostolį. Tuo tarpu pasyvesni draudėjai metų pradžioje buvo labiau linkę pasiduoti panikai“, – sakė A.Bakšinskas.